CERN — the European Organization for Nuclear Research

Particles4U (Slovenščina)

Young researchers

Tekmovanje Particles4U​

Particles4U je tekmovanje mladih učencev, dijakov in učiteljev, ki ga sponzorira Evropsko društvo fizikov (European Physical Society, EPS), in ga organizira Mednarodna skupina za popularizacijo fizike delcev (International Particle Physics Outreach Group , IPPOG). V IPPOG smo združeni znanstveniki, komunikatorji in učitelji, ki se ukvarjamo s fiziko delcev po vsem svetu.

Izziv

Če ste učenci, dijaki ali učitelji v osnovni ali srednji šoli, potem imamo izziv za vas. Ustvarite izobraževalno, zabavno in navdihujočo orodje, ki prikazuje, kako so osnovni delci prisotni v vsakdanjem življenju. To je lahko predmet, prototip, učni načrt, dejavnost, igra, eksperiment ali celo umetniško delo. Uporabite svojo ustvarjalnost! Potrudite se, da vključite izobraževalni vidik - nekaj, kar bo sporočilo dobilo v tej znanosti in s tem pokazalo, da so osnovni delci temeljni del našega življenja.

Upravičeni udeleženci

Obstajata dve kategoriji: prva je namenjena učencem na začetku osnovne šole (starost 12 let in manj) in njihovim učiteljem, druga pa učencem in dijakom na višji stopnji (13 let in več) in njihovim učiteljem. Sodelujejo lahko posamezniki, skupine, razredi in celo skupine razredov iz vsega sveta. Sem spadajo ambiciozni bodoči umetniki, glasbeniki in pisatelji, pa tudi navdušenci v matematiki in znanosti. Vaš cilj je, da preostali svet poučite o tem, kako je fizika delcev povsod in kako vpliva na naše življenje na več načinov.

Nagrade

Prva dva predloga v vsaki kategoriji bosta deležna:

  • obiska znanstvenika s področja, ki vam bo predstavil področje fizike delcev in bo odgovoril na vaša vprašanja (v slovenskem jeziku, če bo le mogoče);
  • Posebno darilo CERN-a in priznanje za vsakega posameznega člana ekipe;
  • Učitelji dijakov, skupin dijakov bodo dobili pravi delujoč detektor delcev. Povezan s prenosnikom in z uporabo spletnega brskalnika lahko s tem detektorjem merimo in pokažemo kozmične žarke neposredno v razredu.

Kako se prijaviš

Hvala vsem, ki ste se udeležili tekmovanja. Rok za prijavo (7. januar 2018) je potekel, tako da nadaljne prijave ne bodo več sprejete. Zmagovalci tekmovanja bodo objavljeni kmalu.

Kontaktiraj nas:

Za vsa vprašanja ali pomoč pri vašem projektu se obrnite na ekipo IPPOG na ippog.info@cern.ch.