CERN — the European Organization for Nuclear Research

Particles4U (Svenska)

Young researchers

Partiklarna 4U Konkurrensen

Particles4U är en tävling för unga skolelever och lärare som är sponsrad av European Physical Society (EPS), och som organiseras av International Particle Physics Outreach Group (IPPOG). Vi i IPPOG är vetenskapsmän och kvinnor, kommunikatörer och utbildare som är engagerade i partikelfysik runt om i världen.

Tävlingen

Om du är en elev eller lärare i grundskolan så kan du vara med i tävlingen. Skapa ett lärorikt, skoj och inspirerande verktyg som illusterar hur elementarpartiklar påverkar vårt vardagsliv. Det kan vara ett föremål, en prototyp, en läroplan, en aktivitet, ett spel, ett experiment, eller till och med ett konstverk. Använd din kreativitet! Var bara noga med att komma ihåg att det ska vara lärorikt – någonting som lyckas förmedla att vetenskap och elementarpartiklar är en grundläggande del av våra liv.

Vilka kan vara med i tävlingen

Tävlingen är indelad i två kategorier: en för låg- och mellanstadieelever (upp till 12 års ålder) och deras lärare, och en för högstadieelever (ålder 13 år och uppåt) och deras lärare. Individer, grupper, klasser eller till och med flera klasser tillsammans, från hela världen, kan delta. Detta inkluderar du som vill bli konstnär, musiker eller författare, eller du som är intresserad av matte eller naturvetenskap. Ditt mål blir att visa resten av världen hur partikelfysik finns överallt och hur det påverkar våra liv på en mängd olika sätt.

Priser

De två bästa bidragen i varje kategori kommer att belönas med:

  • Ett besök av en IPPOG partikelfysiker, som kommer att ge en introduktion på rätt nivå av hur man kan förstå partikelfysiken och som kommer att svara på barnens frågor;
  • Ett speciellt pris från CERN och ett diplom för varje individuell deltagare i den vinnande gruppen;
  • Till lärarna för de två bästa högstadiegrupperna ges en fungerande partikeldetektor. Denna kan kopplas till en laptop med internetanslutning och mäta kosmiska myoner direkt i klassrummet.

Hur gör man för att vara med

Fyll i registreringsformuläret innan den 7:e Januari 2018 och inkludera följande:

  • En skriftlig beskrivning av ditt/ert bidrag, inklusive dess innehåll och målgrupp;
  • Bilder och/eller videor som kan hjälpa oss att förstå hur bidraget kan användas och hur det kan förstås;
  • Annat material som du anser vara relevant för bidraget.

Vi ser fram emot att mottaga ditt kreativa bidrag!

Kontakta oss

Har du några frågor, kontakta oss i IPPOG via ippog.info@cern.ch .